Slovenski sankač na umetnih progah Tilen Sirše se je rodil leta 1990. Prihaja iz manjšega kraja, Vidrge, v občini Zagorje ob Savi. Že v mladosti je imel rad zimo ter z njo povezane aktivnosti. Tekom svoje mladosti je treniral nogomet, kasneje pa košarko, kaj kmalu se je včlanil tudi v gasilsko društvo. Konec osnovne šole mu je sošolec, Danej Navrboc, predlagal, če se želi preizkusiti v sankanju. Zamisel se mu je zdela zanimiva, tako da je odšel na prvi trening. Ta je potekal v Trbovljah, na industrijski cesti v Lakonci.

Leta 2005 je prvič obiskal ledeno progo. To je bilo v nemškem Altenbergu. Isto sezono se je tudi že udeležil tekem za mladinski svetovni pokal. Nadaljnjih pet sezon se je Tilen udeleževal treningov ter tekem v mladinski selekciji, v sezoni  2010/11 pa je prestopil  v člansko kategorijo. Tilen je vsa leta svojega športnega udejstvovanja hkrati usklajeval šolanje, treninge ter službo. To ni bil lahek zalogaj, saj vsi treningi potekajo v tujini. Pri nas imamo od potrebne infrastrukture le štartni poligon, kajti stroški za izgradnjo infrastrukture, potrebne za sankanje na umetnih progah, so izredno visoki. Vsa ta potovanja v tujino so velik finančni zalogaj, katerih nam brez Mednarodne sankaške zveze ter pokroviteljev ne bi uspelo izpeljati. Tako da bi se jim želeli na tem mestu zahvaliti za vso podporo, ki smo jo bili in je še bomo deležni.

Tilen je letošnjo sezono začel konec meseca septembra. Odšel je na treninge po Evropi, pred prvo tekmo pa se je udeležil še treninga v olimpijskem Pjongčangu. Trenira v partner programu z italijansko reprezentanco. To sezono je Slovenijo v članski kategoriji zastopal tudi Žiga Biruš. Udeležila sta se osem tekem za svetovni pokal, Žiga je nastopil tudi na finalu svetovnega pokala v latvijski Siguldi.

Vse je razveselila novica s strani OKS – a, da so potrdili enega sankača kot potnika na OI. To je postal Tilen Sirše. »To je vrhunec moje kariere«, nam je zaupal. Vsekakor pa je to pozitivno tudi za nadaljnji razvoj te panoge v Sloveniji. Tilen bo imel tekmi 10. 2. ter 11. 2. 2018 okoli enajste ure po slovenskem času. Želimo mu veliko uspeha! 

Kategorije: Uncategorized