Sankanje na naravnih progah je tekmovalna disciplina, kjer tekmovalci uporabljajo posebne tekmovalne sani, izdelane po mednarodnih predpisih, proge pa so posebej utrjene, s trdo zaledenjeno površino, na naravnih terenih. Samo sankanje je dokaj zahtevno zato mora imeti tekmovalec kar precej izkušenj. Proge so zavarovane z lesenimi ogradami, klub temu pa morajo imeti tekmovalci varnostne čelade in dobre rokavice, najpomembnejša oprema pa so dobri čevlji, na katerih so spodaj nameščene jeklene konice, s katerimi lahko hitro zmanjša hitrost vožnje, ki znaša tudi do 90 km/h. Najboljši tekmovalci tekmujejo na Svetovnem prvenstvu, Evropskem prvenstvu, Svetovnem in Evropskem mladinskem prvenstvu, tekmah Svetovnega pokala (šest tekem letno) in tekmah Evropskega pokala (pet tekem letno).

Slovenci smo znani v mednarodnih sankaških krogih kot odlični organizatorji tekem. Leta 1987 so slovenski sankaški delavci uspešno izvedli evropsko člansko prvenstvo na Jesenicah, leta 1990 evropsko mladinsko prvenstvo v Železnikih. Tako je bila SaZS organizator Svetovnega prvenstva v sankanju leta 2003 na Soriški planini, prav tako pa so bile v Dolenji vasi in na Soriški planini  organizirane  tekme za Svetovni pokal in sicer v letih 1998, 2000, 2002, 2008, 2012 in 2017. Na progi Savske jame na Jesenicah že več let zapored organizirana tekma Interkontinentalnega pokala. Vsako leto se organizira tudi državno prvenstvo in glede na vremenske pogoje še kakšna tekma.

Trenutno so v Sloveniji za organiziranje tekem primerne tri sankaške proge in sicer: Drauh na Soriški Planini na kateri je tekmovanja organizira Sankaško društvo DOMEL Železniki, Savske jame nad Jesenicami, kjer tekmovanja organizira Sankaški klub Jesenice in Zakraj v Dolenji vasi, kjer tekmovanja organizira Športno društvo Dolenja vas. Vse te proge imajo tudi homologacijo s strani Mednarodne sankaške zveze.

Naši tekmovalci na vseh tekmah dosegajo lepe uspehe. Borut Kralj, član Sankaškega kluba Podljubelj, je v sezoni 2002/2003 dosegel neverjeten uspeh, ko je na finalni tekmi Red Bull Svetovnega pokala celo zmagal, na Svetovnem prvenstvu na Soriški planini 2003 pa dosegel izvrstno šesto mesto.