Sankanje s samotežnimi sanmi

Samotežne sani kot pripomoček za transport drv

Samotežne sani so v preteklosti uporabljali na podeželju predvsem na hribovskih kmetijah. Še danes tudi v naših krajih v  kakšnem skednju najdemo dobro ohranjene sani. Uporabljali so jih predvsem pozimi za prevoz drv ali poleti za prevoz sena iz senožet. Sani je upravljala ena oseba, ki je sanem določala smer in pa hitrost.

Že pred nekaj desetletji pa se je za zabavo na sani usedlo več oseb. Kmalu so tako formirane ekipe med seboj začele tudi tekmovati. Ta vrsta tekmovanj se je predvsem prijela na Tirolskem tako v Avstriji kot Italiji. Tekmovanja so se odvijala tudi v Nemčiji, Švici in Luksemburgu.

Tekmovanje na klasičnih saneh

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja  je bilo prvič organizirano evropsko prvenstvo pod okriljem FIL-a (Federation Internationale de Luge de Cours). Tekmovalnost med ekipami je bila še večja in s tem so se razvijale tudi sani. Potrebno je bilo določiti pravila, ki določajo mere in težo sani ter tudi vrsto in naklon drsne ploskve (šine). Sani upravljajo tri osebe, ki morajo med seboj dobro sodelovati, saj napaka enega lahko pripelje v nevarno situacijo. Tako lahko rečemo, da je to tudi kolektivni šport. Na sprednjem delu sedi voznik. Njegova naloga je usmerjanje sani s pomočjo krivin in  drsnih ploskev, ki jih ima na nogah. Prav tako je njegova naloga, da daje ukaze kolegoma, ki sedita za njim. Za voznikom sedi zaviralec, ki na ukaz voznika pred ovinki začne in  preneha z zaviranjem. Zadnji  je član, ki skrbi z nagibanjem telesa v eno ali drugo stran, da sani lepo tečejo skozi zavoj. Tekmovanja potekajo na naravnih progah, ki so v celoti pokrita z ledom, tako da posadka s sanmi doseže velike hitrosti (tudi 80km/h).

Najboljše sani v Evropi danes

Tekmovalno sankanje s samotežnimi sanmi se je v zadnjih letih prijelo tudi v Sloveniji. Skozi zimsko sezono potekajo tekmovanja v okviru Pokala Slovenije, ki je organizirano pod okriljem Sankaške zveze Slovenije. V sezoni 2006 pa je za točke evropskega pokala prvič nastopila tudi slovenska ekipa (ekipa športnega društva Dolenja vas). Predstavila se je na dveh tekmah v Avstriji in se tako soočila  z močno tujo konkurenco. Pokazala je solidne vožnje, ki so bile primerne izkušnjam in sanem, ki jih je imela na razpolago.

Kako smo začeli…

….in kako bi radi nadaljevali

V sezoni 2005/06 smo klub in Slovenijo zastopali na dveh tekmah evropskega pokala v sosednji Avstriji. Naš cilj je bil seznaniti se z načinom tekmovanja v Evropi ter se soočiti z močno konkurenco. Ta cilj smo dosegli  in prišli do odločitve, da se v naslednji sezoni pojavimo na vseh petih tekmah  za evropski pokal ter tekmi za evropsko prvenstvo. S pripravami smo pričeli že poleti, saj je potrebno pripraviti nove konkurenčne sani. Tekme se bodo odvijale meseca januarja in februarja v Avstriji, Italiji ter v Nemčiji.

Naš cilj je dosegati rezultate, ki bi doma opogumili še kakšno ekipo za tekmovanje v evropskem pokalu. V nekaj letih  bi naše športno društvo tudi zaradi naše prisotnosti na teh tekmovanjih lahko prišlo do termina za organizacijo  tekmovanja evropskega prvenstva  na domači progi.

Imamo idealne pogoje za trening, saj imamo v bližini  dve progi. Eno v Dolenji vasi ter eno na Soriški planini, ki jo prav tako lahko uporabljamo, saj dobro sodelujemo s sankaškim društvom DOMEL. Ker pa je celotna sezona kljub temu kar precejšen finančni zalogaj, smo se odločili, da se predstavimo uspešnim podjetjem v naši okolici in jih povabimo k sodelovanju.

Veselimo se sodelovanja z vami,

strastni sankači Peter Rakovec, Janez Rakovec, Boris Egart

Sankaška ekipa ŠD Dolenja vas…

Smo ekipa, ki prihaja iz Dolenje vasi in zastopamo športno društvo, ki deluje v vasi.

Ekipo sestavljamo Peter Rakovec, Janez Rakovec ter Boris Egart.

V taki sestavi nastopamo in treniramo drugo leto, s tem športom pa se ukvarjamo že peto leto, vendar v različnih sestavah ekip.