Pretekli vikend smo praznovali 25 – letnico sankanja na umetnih progah v Sloveniji. Vse se je začelo leta 1997 v Zasavju pod okriljem g. Draga Nučiča. Kot je na proslavi povedal predsednik Sankaške zveze Slovenije, g. Milan Sirše je bil g. Nučič začetnik ter motor razvoja sankanja na umetnih progah v Sloveniji. Prvi sankači so bili člani Sankaškega društva Kum Trbovlje. Sirše je še povedal: “ob tem bi rad poudaril, da sta bila prva sankača na UP iz Selške doline in sicer že v času nekdanje skupne države SFRJ. To sta bila g. Toni Habjan (kvalifikacije za ZOI Lake Placid 1980) in g. Franc Pohleven (kvalifikacije za ZOI Sarajevo 1984)”.

Prireditve so se poleg bivših ter sedanjih tekmovalcev ter preostalih članov društev udeležili tudi predsednik Mednarodne sankaške zveze (FIL) g. Einars Fogelis, podpredsednik FIL – a za finance g. Harald Steyrer, generalni sekretar OKS g. Blaž Perko ter podžupan občine Zagorje ob Savi g. Mitja Adamlje.

Z leve : g. Fogelis, g. Perko, g. Sirše, g. Steyrer, g. Rakovec

Sirše nadaljnje pove: “Jeseni  leta 2005 je nastala ideja o ustanovitvi novega sankaškega društva Zagorska dolina, ki smo jo uresničili, društvu pa so se pridružili tudi nekateri člani Sankaškega društva Kum Trbovlje. Tekmovalce, kateri so tekmovali na tekmovanjih najvišjega ranga, smo imeli tako v članski kot mladinski kategoriji. Rezultati trdega dela so se pokazali že v isti sezoni, ko je bil Domen Pociecha kot prvi sankač uvrščen v slovensko olimpijsko reprezentanco za ZOI Torino 2006. Uspej je ponovil leta 2010, z uvrstitvijo na ZOI Vancouver 2010. Vsekakor je k temu pripomogla tudi izgradnja štartnega poligona v Kisovcu med leti 2007 – 2008. Naslednja udeležba na ZOI je prišla leta 2018, ko je v Pjongčangu slovenske barve, v sankanju, zastopal Tilen Sirše. Tudi naš podmladek se je udeležil mladinskih olimpijskih iger v Luzani 2020.”

Tekom podelitve je predsednik SaZS podelil častne listine zaslužnim za razvoj sankanja na umetnih progah. Prejemniki listin so:

FIL

OKS -ZŠZ

Zavarovalnica Triglav

Občina Zagorje ob Savi

Domen Pociecha

Tilen Sirše

Predsednik zveze g. Sirše ter generalni sekretar g. Vili Rakovec sta s strani FIL – a prejela simbolični nagradi v zahvalo za njuno delo ter doprinos k razvoju sankanja v Sloveniji ter odličnem sodelovanju SaZS ter FIL – a.

Z leve : g. Rakovec, g. Sirše, g. Fogelis, g. Steyrer

Udeleženci so si med prireditvijo, za obujanje spominov, pogledali še komplet filmov ter slik, kateri so nastali tekom 25 let. Sledilo je prijetno ter sproščeno druženje ob hrani in pijači.

Kategorije: SaZS