V nemškem mestu Unterammergau je potekalo od 2-4 septembra 2022 tekmovanje v sankanju na kolesih.Da je to šport za mlado in staro je dokazal najstarejši tekmovalec 77 letni Hans Hofer iz južne Tirolske.

Na 1158 metrov dolgi progi z naklonom 11% ,kjer so tekmovalci brzeli s hitrostjo 90 km na uro, je nastopilo v obeh dneh tekmovanj 76 tekmovalcev iz Slovaške, Češke, Hrvaške, Švice, Avstrije, Nemčije in Slovenije.

V prekrasnem sončnem vremenu so nastopali v kategorijah enosed, dvosed in ekipno. Barve Slovenije so zastopali tekmovalka in tekmovalci iz Sak Idrije(Nuša Šubic), Sak Jesenice(Rev Klemen in Bine Mekina) in ŠD Podljubelj (Matevž Vertelj, Jernej in Boštjan Vizjak ter brata Vid in Žiga Kralj. V petek je bil obvezen uradni trening, na katerem  je trener Jože Marn vsem tekmovalcem natančno pokazal idealne linije vsakega ovinka. V soboto je sledilo tekmovanje za Veliko nagrado Evrope, na katerem je Vid Kralj dosegel izvrstno 3. mesto, takoj za njim je bil mlajši brat Žiga Kralj na 4. mestu.

Nuša Šubic je v ženski kategoriji dosegla 5. mesto, Boštjan Vizjak 5. mesto, Rev Klemen 6. mesto, Matevž Vertelj pa je bil 4., Bine Mekina pa 7. Najmlajši sankač Jernej Vizjak  je dosegel 6 mesto.

V dvosedu sta nastopila aktualna mladinska svetovna prvaka iz zimske sezone Vid Kralj in Matevž Vertelj. Kljub napaki sta osvojila 7 mesto.

V nedeljo pa je bila tekma za prvaka Evrope. Nastopilo je 20 najboljših sankačev Evrope. Slovenski sankači so nastopili  v  vseh treh disciplinah. Vid Kralj, kot najbolje uvrščeni  Slovenec je dosegel v močni mednarodni konkurenci 10. mesto, Bine Mekina je bil 14.

Dvosed Matevž Vertelj-Vid Kralj je dosegel 6. mesto. Ekipno je Slovenska reprezentanca dosegla 6. mesto. Naslednje leto nas čaka svetovno prvenstvo ki bo prav tako v Nemčiji, zato že zdaj vabim mlade sankače od 6. leta naprej, da se nam pridružijo.